De Marollen mobiliseren zich tegen plannen ondergrondse parking onder Vossenplein

Persbericht, 27/11/2014
Giene parking onder onze  Met !
Het Platform Marollen verzamelt marktkramers, handelaars, verenigingen, buurtbewoners en alle mensen die houden van de buurt en klanten van de rommelmarkt. Het Platform werd opgericht na de aankondiging van het circulatieplan dat de bouw van 4 ondergrondse parkings voorziet. Dit voorstel zal leiden tot de verminking van verschillende plekken in het centrum van Brussel, waaronder het befaamde Vossenplein. Bovendien zal het plan leiden tot nog meer verkeer in een centrum dat al vastzit en zullen de bewoners jarenlang tussen bouwwerven leven.

Opgericht op de avond van 24 november, startte het Platform de dag erop met een petitie tegen het plan. 48 uur later hadden al meer dan 6000 mensen de petitie ondertekend. Naast de petitietekst, nodigen we jullie uit om de bedenkingen van de ondertekenaars te lezen. De ondertekenaars van de petitie benadrukken: « In plaats van deze plek te transformeren in een bouwwerf, verdient het Vossenplein en z’n ondergrond geklasseerd te worden. De vlooienmarkt die sinds 1873 al elke dag trouw plaatsvindt, is uniek in de wereld en vormt een economisch, sociaal en cultureel patrimonium dat met alle mogelijke middelen beschermd moet worden.”

Deze petitie is trouwens niet de enige vorm van protest : de groep ‘NO PARKING JEU DE BALLE’, die een week geleden werd opgericht via de sociale media, verenigt momenteel zo’n 1450 mensen. De Facebookpagina ‘We Love Jeu de Balle’ telde op 3 dagen meer dan 5000 likes en roept op om op 1 december af te zakken naar de gemeenteraad in het Brusselse stadhuis op de grote markt.

Want ondanks het feit dat er geen enkel voorafgaand overleg gepleegd met de bewoners, de plannen op geen enkele voorafgaande studie steunen en niet tegemoet komen aan de behoeften van de buurt, is het college van plan om maandag te stemmen over het lastenboek van de ondergrondse parkings. Een lastenboek dat de raadsleden trouwens nu pas hebben ontvangen.

Het Platform Marollen vraagt aan het college van de stad:

Het intrekken van het agendapunt op de gemeenteraad. Indien de procedure van de Stad gevolg krijgt, worden de openbare concessies aan privébedrijven uitbesteed en zal gestart worden met de bouw van parkings en dat zonder een serieuze studie en zonder dat de bevolking op een serieuze manier werd bevraagd.
Stopzetten van het parkingproject en de start van een echte dialoog met betrekking tot de mobiliteitsproblemen.
De leden van het Platform Marollen houden nu zondag 30 november een symbolische actie op het Vossenplein. Iedereen wordt uitgenodigd om z’n liefde te tonen voor het Vossenplein en z’n afkeer te laten blijken tegen de plannen om de stad te verminken.


www.plateforme-marolles.be
contact@plateforme-marolles.be

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*